Hodowla zwierząt – kurniki i chlewnie

Wykorzystanie w takich miejscach jak kurniki czy chlewnie ozonu, wpływa na skuteczną eliminację szkodników, patogenów oraz zagrażających zdrowiu drobnoustrojów, w szczególności bakterii Salmonelli i roztoczy ptaszyńca kurzego. W porównaniu do zamgławiania ozonowanie to ekologiczna i bezpieczna metoda, która oprócz dezynfekcji, zapewnia usunięcie nieprzyjemnych zapachów. Pamiętać jednak należy, że ozon jest trujący, przez co stanowi zagrożenie dla ludzi i zwierząt – z tego względu cały proces zdecydowanie trzeba powierzyć profesjonalnej firmie.

 

KOMUNIKAT:

Szukasz usługi DEZYNFEKCJI pomieszczeń? Przejdź do zakładki > Dezynfekcja < 

 

Żywność i przetwórstwo – mięsne, rybne, silosy zbożowe

Korzyścią wynikającą z zastosowania ozonu w przetwórstwie rybnym jest eliminacja przykrego zapachu oraz przedłużenie przydatności do spożycia ryb przechowywanych w chłodniach.  Podobne właściwości wykazuje ozonowanie w przetwórstwie mięsnym – towar poddany temu zabiegowi jest bardziej odporny na zakażenia bakteryjne i wirusowe oraz zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Proces ten wykonujemy zarówno w miejscach sprzedaży mięsa, w chłodniach, w pomieszczeniach rozbioru mięsa, jak i w samochodach służących do transportu produktów spożywczych.

Na uwagę zasługuje również ozonowanie w silosach zbożowych, które wykonywane jest przy użyciu przemysłowych generatorów. Generatory te są w stanie wytworzyć duże stężenie ozonu wewnątrz silosu lub redlera. Do najważniejszych zalet ozonowania w silosach zbożowych należy wysoka skuteczność grzybobójcza, odstraszanie i eliminacja szkodników, usuwanie zapachu stęchlizny i spalenizny, a także to, że ozon ulega samoistnemu rozpadowi.